POLOŽAJ I SAOBRAĆAJNA POVEZANOST

g-karta 
Teritorija opštine Bor se nalazi u središnjem delu istočne Srbije u Timočkom basenu. Površina područja opštine iznosi 856 km2, i u ovom pogledu spada u veće opštine u Srbiji. Područje opštine se graniči sa opštinama Majdanpek, Negotin, Zaječar, Boljevac, Despotovac i Žagubica.
U 14 naselja opštine živi 50.159 stanovnika (popis iz 2011.g.)
Područje opštine Bor je povezano čitavim spektrom saobraćajnih niti i sa Dunavom i sa Koridorom 10 i sa međunarodnim prelazima prema Rumuniji odnosno Bugarskoj.
попис 
Putevi Bor-Paraćin, Bor-Zaječar-Niš, Bor-Sokobanja ovo područje povezuju sa Pomoravljem, južnom Srbijom, susednom Bugarskom i Rumunijom. Sa đerdapskom magistralom područje je povezano regionalnim putevima: Bor-Donji Milanovac, Bor-Negotin-Kladovo i Bor-Požarevac-Smederevo. Mreža i kvalitet lokalnih puteva na području opštine Bor u poređenju sa više krajeva centralne Srbije je bolje rešeno.
попис1 
Sa glavnim železničkim magistralama Bor je povezan železničkom prugom Bor-Niš u pravcu juga, Bor-Beograd u pravcu severa i Bor-Negotin-Prahovo ka Dunavu.
Bor poseduje aerodrom, što omogućava stvaranje uslova i za vazdušni saobraćaj, a to će biti od izuzetnog značaja za razvoj turizma i privrede u ovom kraju.
Njegovo dalje opremanje, proširenje i modernizacija su trajni zadatak.

tekst: Bora Stanković

No comments:

Post a Comment