O BORU
BOR MODERAN GRAD

Osnovni podaci


Država: Srbija
Upravni okrug: Borski
Opština: Bor
Stanovništvo (2011): 34160
Položaj (koordinate): 44°04′25″N - 22°05′26″E
Vremenska zona: srednjoevropska (UTC+1)
Nadmorska visina: 353 m
Poštanski broj: 19210
Pozivni broj: 030
Nagli posleratni razvoj grada i povećan broj stanovnika uticao je da Bor postane privredni, obrazovni, zdravstveni i kulturni centar istočne Srbije.
Godine 1961. osnovan je „Tehnički fakultet Bor“. Deluje u okviru Beogradskog univerziteta i predstavlja obrazovno-naučnu ustanovu.
Delatnost tehničkog fakulteta obuhvata polje tehničko-tehnoloških nauka , a studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi organizovane su u okviru sledećih studijskih programa: Rudarsko, metalurško, tehnološko inžinjerstvo i inženjerski menadžment.
Moguće su osnovne, diplomske-master i doktorske akademske studije.
Zbog velikog interesovanja za studiranje na ovom fakultetu svršenih srednjoškolaca skoro iz čitave Srbije, da bi se poboljšao studentski standard u Boru je 1962. godine osnovana „Ustanova Studentskog Standarda Studentski dom u Boru“.
Godine 1977. izgrađena je današnja zgrada Studentskog doma, jedna od najlepših u Boru. Studentski dom  konstantno  unapređuje kvalitet svojih sadržaja, kako bi bile  zadovoljene neophodne potrebe studenata.
Pored obrazovnih i institucija kulture radi očuvanja i unapređenja zdravlja stanovnika Bor poseduje i moderan Zdravstveni centar Bor koji je savremeno opremljen i u kojem o zdravlju stanovništva celog Borskog regiona brine preko 1000 zaposlenih.
Urbanistički i infrastrukturno Bor je među najuređenijim gradovima u Srbiji. Široke saobraćajnice poput bulevara sa modernim kružnim tokovima, prostrani oplemenjeni parkovi, dečja igrališta, široki trgovi ukrašeni fontanama, prostori za održavanje kulturnih i muzičko-scenskih događaja, sportski tereni u stambenim naseljima čine da Bor kao grad ima izuzetno moderan , urbani naglasak.
Grad i većina naseljenih mesta priključena je na centralni vodovod. Ostala sela imaju lokalne vodovode sa zdravom pijaćom vodom. Preko 90% stambenih jedinica u gradu i prigradskim naseljima je priključeno je na centralni toplovod.
Za pravovremeno informisanje o svim za stanovništvo relevantnim i važnim događajima zaduženo je JP ŠRIF u čiji su televizijski i radijski programi od regionalnog značaja.

No comments:

Post a Comment