Monday, 1 December 2014

USPEŠNO ODRŽAN „ŠESTI MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA I SEOSKOG TURIZMA“ U KRAGUJEVCU

Na Šestom međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma i Drugom sajmu zimnice i domaće radinosti, koje je u hali “Šumadija sajma” od 27. do 29. novembra organizovala Gradska turistička organizacija “Kragujevac”, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca (kao „Događaja od izuzetnog značaja“), okupilo se više od 120 izlagača iz Srbije i zemalja iz okruženja.
110_5494sajt

Među mnogobrojnim izlagačima poput, nacionalne, regionalnih i opštinskih turističkih organizacija, turističkih centrara, banjskih i klimatskih lečilišta, turističkih agencija, predstavnika seoskog, rečnog i lovnog turizma, našla se i ove godine Turistička organizacija “Bor”.
110_5495sajt
Prezentacija i promocija borske turističke ponude ovom prilikom je “ukomponovana” u širu regionalnu ponudu, pod nazivom “Istočna Srbija i Donje Podunavlje”.
Na ovom zajedničkom izlagačkom prostoru, pored borske turističke organizacije, svoju ponudu su predstavile i turističke organizacije Knjaževca, Zaječara, Majdanpeka, Kladova, Golupca i Požarevca.
110_5497sajt

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, posetioce i prisutne izlagače, pozdravile su Lukrecija Đeri, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Snežana Milisavljević, direktor Gradske turističke organizacije „Kragujevac“. Sajam je svečano otvorio Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

110_5455sajtU tri sajamska dana pored turističke promocije, održano je nekoliko stručnih tribina i radionica, organizovan turistički obilazak Kragujevca, čuvenim kragujevačkim fićama, od kojih je najstariji i najatraktivniji bio onaj iz 1964. godine. Naravno, sve je obogaćeno izvanrednim kulturno-umetnički m programima i svečanim prezentacijama izlagača.

110_5501Stručni žiri u sastavu: Olgica Miljković, menadžer Turističke organizacije Srbije, Tatjana Miloradović, direktor Turističke organizacije Golubac i Miroslav Ivanović iz Turističke organizacije “Zapadna Srbija”, na osnovu utisaka tokom obilaska izlagačkih štandova, proglasio je najbolje izlagače po kategorijama na svečanom zatvaranju sajma.

Nagradu za najbolju promociju na Sajmu, dobila je Turistička organizacija Kraljeva, koja je osim specijaliteta svog kraja, sve izlagače i posetioce oduševila nastupom dečje “Etno – muzičke grupe”.
110_5504sajt
Najbolju postavku štanda, imala je regija Federacije Bosne i Hercegovine, dok su nagrade u kategoriji “najbolji promotivni materijal” dodeljene Turističko – sportskom centru Zlatar, za brošuru “285 zlatnih dana”, Turističkoj organizaciji Majdanpek, za brošuru “Čudesna priroda Donjeg Podunavlja” i Regiji Centralne Srbije, za brošuru “ Otključajte lepote Šumadije i Pomoravlja”.
110_5472sajt110_5586sajtPoslednjeg dana Sajma, održana je tradicionalna “Šumadijska čajanka” – takmičenje u kuvanju ljute rakije, na kome su pobedili predstavnici beloševačke kafane “ Pod lipom”.

Uz program Akademskog folklornog ansambla “ Svetozar Marković” i pesmu Danice Krstić, mlađane pobednice iz poznate TV emisije “Šljivik”, zatvoren je još jedan, veoma uspešan Sajam turizma u Kragujevcu, po oceni mnogih, najbolji do sada.

Tekst i foto: Bora Stanković

No comments:

Post a Comment