PRIVREDAKako je grad nastao  zbog eksploatacije i prerade rudnih bogatstava, osnovne privredne delatnosti su i danas rudarstvo i metalurgija.
Nakon Drugog svetskog rata, uspešno iz godine u godinu, sve bolje poslovanje u proizvodnim pogonima RTB-a doprinosi da se otvori niz fabrika za preradu bakra i bakarnih legura. Broj zaposlenih , a samim tim i broj stanovnika se naglo povećava. Da bi se omogućili što bolji uslovi života i rada , kao i zadovoljenja svakodnevnih potreba i druge privredne oblasti  kao što su: trgovina, ugostiteljstvo, saobraćaj, građevinarstvo, turizam, beleže nagli razvoj. Nažalost sa početkom raspada SFRJ, uvođenja međunarodnih sankcija celokupan privredni razvoj biva zaustavljen.
RTB Bor Grupa je, kao jedini domaći proizvođač bakra i plemenitih metala, najznačajnija karika u bakarnom  lancu Srbije i kompanija koja je u svetu poznata po visokokvalitetnom katodnom bakru. Kao osnova industrije i ekonomije u zemlji, biznis s bakrom državi donosi nekoliko stotina miliona dolara godišnje, a RTB Bor Grupa kao jedinstven sistem, proizvodi rudu bakra i svojom aktivnošću podstiče razvoj čitavog regiona. Otuda je kombinat bakra, sa svojim potencijalima i obilnim prirodnim resursima, strateški veoma važno preduzeće za razvoj celokupne srpske privrede, a kao veliki potencijal za ekonomski prosperitet vide ga i zemlje u okruženju.

No comments:

Post a Comment